Vi vet att många ungdomar testar alkohol för första gången i samband med Valborgsmässoafton. Du som förälder kan göra skillnad. Föräldrars attityder och förhållningssätt har stor påverkan på ungas alkoholvanor. Allra viktigast är att visa att du bryr dig, lyssna och var tydlig med vad du tycker och vad som gäller.

Tänk på att du som förälder:

  • aldrig bjuder på alkohol och aldrig köper ut alkohol till ditt barn under 20 år. Du kan inte lära ditt barn att dricka alkohol. Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Langning kan dessutom ge böter och upp till fyra års fängelse.
  • kan ta stöd av andra föräldrar. Gör gemensamma överenskommelser om vad era barn får och inte får göra.

Kommer ditt barn hem onykter? Ta reda på var alkoholen kommer ifrån. Vid kännedom om langning kan du ringa polisens tipstelefon på telefonnummer 114 14.

Tonårsparlören finns det många fler tips om hur du kan prata alkohol med din tonåring.