En del barn älskar att göra läxan. Förmodligen för att hen är nyfiken på att lära sig nytt, men kanske också för att det är en mysig stund med mamma och/eller pappa. Andra barn tycker läxor är pest och de vill hellre göra något annat.
En film för barn om att Orka plugga (UR.se)
Varför läxor? Är det lag på det?
Enligt Skolverket finns det varken lagar eller regler om läxor. Det är lärare och rektorer som avgör om och i sådana fall hur de vill arbeta med läxor. Läxor varken kan eller ska ersätta den lärarledda undervisning som eleven har rätt till. Ur ett lärarperspektiv kan man se läxläsningen som ett sätt att använda fler av dagens timmar till inlärning än vad man hinner med i skolan.
Upplever du som förälder läxläsningen som en belastning eller som inskränkande på barnets fritid?
Då kan du se läxorna som ett sätt att vänja barnen vid egenstudier, vilket blir mer omfattande i slutet av grundskolan och sedan på gymnasiet och högskolan. Kom ihåg att läxor görs aldrig ”i onödan” eller för någon annans skull.
Hur motiverar jag mitt barn att göra läxorna?
Här är några (av många tips):
- Se till att läxan inte görs på tom mage! Koncentration behöver energi….
- Gå igenom och sortera vad som ska göras och sätt upp delmål (vad ska göras först, vilken dag osv). Kanske en belöning efter varje delmål?
- Bestäm hur länge ni/barnet ska läsa läxor. Lägg in pauser om det är tidskrävande uppgifter.
- Stäng av allt som kan vara störande (telefoner, TV osv)
- Gör hellre lite läxor varje dag än att vänta in i det sista. Det blir aldrig bra.
Kan vi få hjälp med studietekniken?
Prata med barnets mentor eller ämneslärare om det är svårt att motivera ditt barn att göra läxorna.
Utbildningsguiden
I Utbildningsguiden hos Skolverket hittar du information och vägledning inför val av skola och utbildning, från förskola till utbildning för vuxna. Läs mer hos Skolverket.
Plugga på gymnasiet
Det finns många olika ämnen och inriktningar att läsa på gymnasiet. På sidan gymnasiestudera.se eller på sidan gymnasium.se finns mer information.
Har du frågor om gymnasievalet?
Behöver du komma i kontakt med det antagningskansli som ditt barn tillhör? Valdemarsviks kommun tillhör det Östra samverkansområdet. Du hittar kontaktuppgifterna dit på denna sida.
Praktiskt om gymnasiestudier
På Valdemarsviks kommuns sida kan du läsa mer om gymnasiestudier, exempelvis vad som gäller för att få inackorderingstillägg och resebidrag.
Visste du att...
av niondeklassarna var behöriga att söka något av gymnasieskolans nationella program (år 2020).
av niondeklassarna i Valdemarsviks kommun uppnådde kunskapskraven i samtliga ämnen (år 2019).
av niondeklassarna i Valdemarsviks kommun var behöriga att söka till ett yrkesprogram (år 2019).
Andelen förstahandssökande till högskoleförberedande program ökade inför läsåret 2019/20 jämfört med föregående år. Samhällsvetenskapsprogrammet är det vanligaste förstahandsvalet följt av ekonomiprogrammet.