Psykisk hälsa – Om du märker att ditt barn mår psykiskt dåligt och behöver hjälp och stöd kan du börja med att kontakta Barnavårdscentralen (barn 0-6 år) eller skolans elevhälsa. Du kan också prata med pedagogerna på skola och förskola. På 1177.se kan du läsa om depression hos barn och unga.

Tandhälsa – Folktandvården är den tandvård som Region Östergötland bedriver. Folktandvården ska ge regelbunden och fullständig tandvård för alla barn och unga upp till och med året de fyller 21. Tandvård är kostnadsfri i Sverige upp till 23 års ålder. Asylsökande barn har gratis tandvård upp till 18 års ålder. Läs mer om kostnad för tandvård på 1177.se 

Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen och att undvika socker och småätande. Du kan borsta tänderna på ditt barn från och med första tanden kommit upp. Läs mer om tandborstning och tandhälsa hos barn på Folktandvårdens hemsida.

Övervikt – Att vara överviktig är inte bra för hälsan. Barn som har övervikt har risk att utveckla fetma som ökar risken för sjukdomar i vuxenlivet som till exempel Diabetes typ 2 eller hjärt- och kärlsjukdomar. Övervikt bland barn leder ofta till trötthet, ont i kroppen eller psykisk ohälsa för att man blir retad eller för att man inte kan delta i samma aktiviteter som sina kompisar.

För att undvika övervikt är bra matvanor viktigt. Några tips om barns matvanor:

 • Ät frukost, lunch och middag varje dag.
 • Exempel på bra mellanmål är en smörgås eller frukt.
 • Ät mycket grönsaker och frukt varje dag.
 • Undvik socker som till exempel glass, läsk, saft och godis. Det finns även mycket socker i chokladdryck, smaksatt yoghurt och filmjölk!
 • Ät bara sötsaker EN dag i veckan.
 • Låt barnet dricka vatten.
 • Byt ut chips på helgen till popcorn
 • Låt barnet äta barnportioner, inte vuxenportioner.

Läs mer om små barns matvanor på Livsmedelverkets hemsida eller på 1177.se

Rörelse är också viktigt för att undvika övervikt. Tips på hur du kan öka ditt barns fysiska aktivitet:

 • Gå eller cykla till skolan/förskolan. Följ med om barnet är för litet. Glöm inte cykelhjälm!
 • Gå till en lekpark, skog eller fotbollsplan på fritiden.
 • Gå med i en idrottsförening. Läs mer om föreningar i olika orter under Föräldrawebbens rubrik Fritid.

Om ni är flera i familjen som har övervikt eller fetma kan ni söka hjälp tillsammans med barnet. Kontakta din vårdcentral för mer information.

Undervikt – Om ditt barn går ner mycket i vikt kan det bero på olika orsaker. Kontakta Barnavårdscentralen (barn i ålder 0-6 år), elevhälsan eller vårdcentralen om du är orolig så hjälper dom dig. Läs mer om barns vikt på 1177.se 

Kontakt

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.

I samarbete med