Skoltrötthet och ogiltig frånvaro

Skoltrötthet och ogiltig frånvaro2022-02-18T10:35:59+01:00

Om du har svårt att motivera ditt barn att gå till skolan och/eller att göra läxorna är det dags att ta en kontakt med barnets mentor. Att känna sig omotiverad eller inte klara av att göra läxor kan bero på många saker: koncentrationssvårigheter, nedstämdhet, för många fritidsaktiviteter, sömnbrist mm. Be om att få boka ett möte för att diskutera hur ni kan stötta hemifrån, och få information om vad skolan gör för att motivera ditt barn. Diskutera även gärna med andra föräldrar. Hur gör dom?

Du kan också kontakta kommunens elevhälsa om du känner dig orolig.

Behöver du stöd i ditt föräldraskap (kanske bara bolla med någon utomstående) kan du kontakta kommunens Råd och stöd-enhet.

UR.se finns en film med tips kring vad du som förälder kan göra om ditt barn vägrar gå till skolan.

Tonårshjärnan – en film av UR.se

Skolstress

Det är tufft att orka prestera bra i skolan samtidigt som kompisar, träning och hobbys pockar på uppmärksamheten. Hur hjälper man sitt barn att hitta en balans? På BRIS sida om skolstress kan du läsa mer.

Ogiltig frånvaro

Vad är det för skillnad på frånvaro och ogiltig frånvaro? Vilket ansvar har skolan respektive vårdnadshavare? Läs mer på Skolverkets webbsida

Skolplikt

I stort sett alla barn som är bosatta i Sverige har skolplikt. Skolplikt innebär att barnet ska delta i skolans verksamhet.  Barn i sverige har också rätt till kostnadsfri utbildning. På Skolverkets webbsida kan du läsa om vad reglerna säger om skolplikt och rätten till utbildning.

Vad kan jag som förälder göra?

Om ditt barn inte vill gå till skolan är det viktigt att agera snabbt. Skolan tar sitt ansvar men du kan även göra en del hemma. På 1177.se finns det konkreta tips och råd.

Min tonåring går i 9:an och börjar bli riktigt skoltrött. Hur kan jag peppa??2022-07-01T10:37:49+02:00

Vad står skoltröttheten för, är det oro för framtiden och för vilket val de ska göra är en fråga som behövs ställas först. Eller är det tonårströtthet över lag?

Många ungdomar tappar orken när de är oroliga för att de inte kommer kunna få ihop tillräckligt med poäng för att komma in på det program som de önskar. Be skolan och skolans SYV (Studie och yrkesvägledare) att hjälpa till med att titta hur antagningspoängen sett ut föregående år, måste din ungdom ha jättehöga betyg för att komma in eller är det okej att dra ner på takten lite? Har hen kommit efter och känner att det är omöjligt att ta ifatt? Be mentor om hjälp med att titta över situationen, be om hjälp med att strukturera upp arbetet och att din ungdom lägger fokus på rätt saker. Det är viktigt att din ungdom får grepp över sin studiesituation för då först blir den hanterbar. Försök peppa ditt barn. Erbjud din hjälp med läxorna, även att inte det är ditt bästa ämne, men forskning visar på att engagerad förälder genererar bättre studieresultat. Samtidigt så får ni lite tid tillsammans och kan kanske prata om lite andra saker samtidigt.

Är det bara tonårströtthet? Hjälp din ungdom att hjälpa sig själv. Ett förslag är att införa telefontystnad vid en bestämd tid. Kom överens om att telefonen ska läggas ngn annanstans än i sovrummet över natten. Många ungdomar har telefonen bredvid sängen eller till och med under kudden. Det plingar i deras telefon långt in på natten eller kanske även hela natten. Även om ert barn inte vaknar och svarar, så störs deras nattsömn då de inte kommer ner i djupsömnen. Men det kan också vara så att de vaknar till varje gång det plingar till i telefon och då blir det inte tillräckligt med sömn.

Hur dags ska mitt barn lägga sig?2022-07-01T15:16:39+02:00

Barn från 13 år behöver sova 8–9 timmar per dygn, men vissa behöver mer sömn än så i puberteten. Många i den här åldern sover mindre än de behöver, vänder på dygnet och har svårt att somna på kvällen.

Barn som har vänt på dygnet blir oftast trötta först vid 3–4-tiden på natten och vill helst sova till klockan 12 på dagen. De sover som djupast vid 6-tiden på morgonen, när det egentligen är dags att gå upp.

Läs mer om sömn på 1177.se

Läs mer

Kontakt

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.

Go to Top