Tonårstiden kan vara svår att hantera. Det är inte lätt att veta hur man ska bemöta och prata med ett barn som kommit in i puberteten, där humöret går upp och ner som en dalbana. Många föräldrar upplever att de knappt känner igen sitt barn från en dag till en annan. Och för tonåringen själv kan den här perioden i livet kännas jättejobbig – om inte ännu värre. Barnet håller på att söka och forma sin identitet.
Även om det kan kännas svårt att inleda och hålla ett samtal med tonåringen är det viktigt att du som förälder tar ett vuxenansvar. Du kan inte förvänta dig att barnet tar första steget för att prata om något. Ofta handlar det om att väcka en fråga och sedan lyssna. Att bry sig om är A och O i er relation.
Här är några viktiga tips till dig som har tonårsbarn (det mesta kan appliceras på barn i alla åldrar):
- Visa att du bryr dig. Visa intresse och omtanke. Berätta att du finns där. Barn vill att föräldrar bryr sig. Säg att det är okej att ringa oavsett vad som har hänt.
- Lyssna till ditt barn. Ha respekt för vad ditt barn tycker och tänker. En öppen dialog och en bra relation skapar förtroende mellan dig och ditt barn.
- Var tydlig och sätt gränser. Våga säga vad du tycker och vad du förväntar dig av ditt barn. Ditt barn ska veta vad du vill och tycker.
- Ta hjälp av andra föräldrar. Hur gör andra? Kan ni sätta gemensamma regler för barnen?
- Engagera dig och finns nära till hands. Skjutsa till träningen, erbjud dig att hjälpa till med läxor, hämta efter festen, bion eller annan aktivitet. Undvik dock curling – lite eget ansvar mår ungdomarna bra av.
- Visa kärlek. Närhet och kärlek betyder mycket, oavsett hur gammal man är.
Visste du att...
80% av Valdemarsviks elever i åk 8 upplever att deras föräldrar/vårdnadshavare tar sig tid att lyssna på dom.
30% av Valdemarsviks elever i åk 8 vill att deras föräldrar/vårdnadshavare ska veta mer om hur de känner innerst inne.
40% av Valdemarsviks elever i åk 8 känner att de lätt kan vända sig till lärare vid problem.
Om mig är en webbenkät om hälsa och livsstil bland ungdomar i grund- och gymnasieskolan i Östergötland. Enkäten genomförs som ett samarbete mellan Region Östergötland, länets kommuner och Länsstyrelsen Östergötland, och har tagits fram tillsammans med ungdomar i länet.