I tonåren händer mycket med kroppen och ofta börjar man fundera kring sex och relationer mer än innan.I tonåren brukar vi bli mer medvetna om vår egen och andras sexualitet. Det kommer både inifrån och utifrån. Inifrån i takt med att kroppen och hjärnan växer och förändras, men också på grund av att tankar, förhållningssätt och relationer utvecklas och ändras. Utifrån påverkas vi bland annat av att omgivningen påminner om de osynliga regler som finns för när man ska ha sex, hur, och med vem eller vilka. Heteronormen är stark och många bryr sig väldigt mycket om vad andra gör, vad som är normalt och hur man ska göra för att passa in. I tonåren blir detta extra tydligt, även om det inte är något unikt för just denna period i livet.

Puberteten

Tonårsperioden sammanfaller på ett eller annat sätt med puberteten. Det kan skilja några år hit och dit för när puberteten börjar och slutar, men oavsett när så pågår den under tonåren. I puberteten sprudlar hormonerna inom oss och det som händer i kroppen är relativt lika för tjejer och killar, mer lika än vad många tror: Kroppen växer så att det knakar, vi blir längre, brösten växer, könsdelar växer och förändras i utseendet, hår växer kring könet, under armarna och på andra delar av kroppen, stämbanden och rösten förändras och vi svettas mer. En sak som skiljer mellan könen är att tjejer börjar få mens och killar tillverka spermier.

Förutom det kroppsliga, påverkas även identiteten. Det märks ofta med att vi prövar nya stilar, umgås på ett annat sätt med vänner, får nya kunskaper och upptäcker nya intressen. I tonåren tänker också många mycket på sin sexuella läggning och identitet och vad man tänder på. De flesta utforskar sin kropps sexuella möjligheter, börjar onanera och intressera sig för andras kroppar. Onani är den vanligaste sexuella handlingen bland ungdomar, och de allra flesta har haft den första sexuella upplevelsen med sig själv.

Sexdebut

Tonåren är också en tid då förälskelse och sex kan börja uppta en större del av ens tankar, oavsett om vi vill det eller inte. Kärleksrelationer kan påverka ens livssituation på flera sätt, bland annat sexlivet. Vid sjutton års ålder har ungefär hälften haft samlagsdebut i Sverige och många har erfarenheter av annan sorts sex som smeksex och oralsex. Sexdebuten är för många en laddad händelse och väcker mycket tankar om hur man ska göra för att det ska kännas bra. För en del är det viktigt att den ska ske tidigt, för en del är det viktigt att vänta. Vanligt är att det är krav från ens omgivning och inte helt ens egna val som styr: kompisar, partner, familj, media, religion och annat kan ha stort inflytande över sexdebuten, även om vi har rätt att bestämma över vår egen kropp.

Källa: RFSU

Har du frågor om sex och relationer?

Det finns många linjer och forum som du kan kontakta för att prata med någon.

Fråga UMOHär kan du ställa frågor om bland annat sex, hälsa och relationer.

RFSU-chattenHär kan du ställa frågor som har med kroppen, sex och relationer att göra.

Boujt – Barn- och ungdomsjour på teckenspråkHär kan du få stöd kring allt möjligt på svenskt teckenspråk. Du kan chatta, ställa frågor till frågelådan eller mejla.

Ellencentret, Stiftelsen 1000 möjligheterHär kan du få stöd via chatt om du har haft sex mot ersättning, blivit såld av andra eller skadar dig själv genom sex.

NovahusetHär kan du få stöd om du eller någon du känner har blivit utsatt för sexuella övergrepp eller varit med om sex som inte känts bra. Du kan chatta eller mejla.

NxtmeHär kan du få stöd och hjälp om du har varit utsatt för incest. Du kan ringa 010-33 30 22, chatta eller mejla.

RiseHär kan du få stöd om du har blivit utsatt för incest eller andra sexuella övergrepp som barn. Du kan ringa 08–696 00 95 eller mejla.

PrevenTell – Hjälplinjen vid oönskad sexualitetHär kan du få stöd om du känner att du har tappat kontrollen över din sexualitet. Om du oroas av dina tankar eller om du är rädd att göra dig själv eller andra illa. Du kan också ringa om du är orolig för någon annans sexualitet. Ring 020-66 77 88.

Sexperterna, RFSLHär kan du ställa frågor om bland annat sex och relationer.

Ungasjourer.seHär kan du hitta jourer som jobbar med att stötta unga. Till exempel tjejjourer, transjourer och ungdomsjourer.

StorasysterHär kan du få råd och stöd om du har utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Du kan också få stöd om du är närstående till någon som blivit utsatt.

Unga relationer, Stiftelsen 1000 möjligheterHär kan du få stöd via chatt om du mår dåligt av din relation. Du kan få stöd om du själv har blivit utsatt för kränkningar eller känner någon som blir det. Du som utsätter någon du är ihop med för våld och kränkningar kan också få stöd.

Bris – barnens rätt i samhället: Här kan du få stöd och prata om vad som helst. Du kan ringa 116 111, mejla eller chatta.

KvinnofridslinjenHär kan du få stöd om du har utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp, eller om du känner någon som har utsatts. Ring 020-50 50 50.

Pegasus – Råd och stödHär kan du få stöd om du är homo, bi, trans eller queer och har erfarenhet av sex mot ersättning, eller har funderat på att ha det. Du kan ringa, skypa, chatta eller mejla.

TjejzonenHär kan du få stöd om du behöver prata eller chatta med någon om dina känslor, funderingar och problem.

Killar.seHär kan du få stöd via chatt om du behöver prata med någon.

Terrafems jourtelefonHär kan du få stöd och råd om du har blivit utsatt för våld. Ring 020-52 10 10.

Somaya kvinno- och tjejjourHär kan du få hjälp och stöd om du är utsatt för hot, våld eller förtryck. Du kan ringa 020-81 82 83, mejla eller chatta.

Under Kevlaret – stödchatt för killar och ickebinäraHär kan du få stöd om du behöver någon att prata med, till exempel om ensamhet, relationer eller droger.

Unizon jourerHär kan du hitta tjejjourer, ungdomsjourer och kvinnojourer som kan ge dig stöd på telefon, chatt och IRL. Du kan till exempel prata om hur du mår, och om du har blivit utsatt för våld, hot eller övergrepp.

Roks tjejjourerHär kan du hitta tjejjourer som kan ge dig stöd på telefon, chatt, mejl och IRL. Du kan till exempel prata om hur du mår, och om du har blivit utsatt för våld, hot eller övergrepp.

1177 Vårdguiden på telefonRing 1177 om du behöver få råd om vård. Ring +46 771 11 77 00 om du är utomlands.

Bup.seHär kan du skicka in frågor och få stöd om du mår psykiskt dåligt.

Jourhavande kompis, Röda korset: Här kan du få stöd via chatt om du behöver någon att prata med.

Jourhavande medmänniska: Här kan du få stöd om du behöver någon att prata med. Du kan ringa 08-702 16 80 eller chatta.

Jourhavande prästHär kan du få stöd om du behöver någon att prata med. Du kan ringa 112 och fråga efter jourhavande präst. Du kan också chatta eller skriva ett digitalt brev.

Läs mer

Ladda ner

Frågor och svar om ungas sexualitet

RFSU har en sida med svar på många av de vanligaste frågorna om kropp och sexualitet. På sidan kan du även chatta med RFSU om du vill ha mer information.

Kontakt

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.

I samarbete med