Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet2021-04-27T13:17:24+02:00

Nationella riktlinjer rekommenderar att barn i åldern 6-17 år ska vara fysisk aktiva minst 60 minuter per dag. Det kan vara skolidrott, aktiv lek, cykling/promenad till skolan. Därutöver bör barn röra på sig mer intensivt (pulshöjande) tre gånger i veckan. Det är viktigt att hoppa, springa mm för att bygga upp ett starkt skelett.

Varför är det så viktigt att röra på sig som barn?

 • Förebygger sjukdomar – Fysisk aktivitet minskar risken att bli överviktig och att drabbas av diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar som vuxen. Läs mer om övervikt bland barn och unga på 1177.se. Fysisk aktivitet främjar även hjärt- och lungkapacitet, muskelstyrka, skelettstyrka, smidighet, snabbhet, rörlighet, reaktionsförmåga och koordination, vilka alla bidrar till kroppens välbefinnande.
 • Förbättrar koncentration- och inlärningsförmågan – Studier har visat att barn och ungas läsförståelse kan öka genom att vara fysisk aktiv innan en lektion. Fysisk aktivitet ökar även barn och ungas stresstålighet vilket är ett viktigt inslag under en skoldag.
 • Främjar den psykisk hälsan – Att röra på sig är inte bara bra för kroppen, utan också mycket bra för knoppen! När vi rör på oss frigörs så kallade signalsubstanser (tex dopamin, serotonin och endorfiner). Dopamin och serotonin motverkar till exempel depression och smärta. Och endorfiner får oss att känna oss gladare.

Källa: Generation pep Sweden.

Tips för att öka barns fysiska aktivitet:

 • Rör på er tillsammans: gå promenader, cykla, hoppa studsmatta, bada, spela padel, gå till ett utegym eller kanske jogga om intresse finns.
 • Kan en stegräknartävling i familjen eller med en kompis locka till att barnet rör sig mer? Nästan alla mobiltelefoner har stegräknare idag.
 • Hitta ett intresse med fysisk aktivitet som passar ditt barn.
 • Begränsa tiden framför dator/mobil/surfplatta
 • Få barnet att promenera eller cykla till skolan/fritidsaktiviteterna om det är möjligt
 • Om barnet är kraftigt överviktig är det viktigt att ta det lugnt i början. Prata med elevhälsan eller en fysioterapeut via vårdcentralen.

1177.se finns det mer information och tips om fysisk aktivitet och matvanor.

Mitt barn är överviktigt – vad kan jag göra?2021-04-26T10:16:45+02:00

Försök att ta upp frågan hemma med barnet. I högstadieåldern är barnet så pass stort att en dialog om problemet kan hållas med barnet. Barnet är troligtvis mycket medveten själv om hens övervikt. Prata med skolsköterskan eller vårdcentralen för att få stöd och hjälp. Kontaktuppgifter till elevhälsan finns på Valdemarsviks kommuns hemsida.

Vilka bieffekter kan man få av anabola androgena steroider (AAS)?2021-04-19T13:59:14+02:00

Några bieffekter är höjda blodfettvärden som kan leda till hjärtinfarkt, försämrad blodcirkulation och åderförkalkning. Depression och sömnlöshet är andra effekter av mer psykisk karaktär.

Då steroider påverkar hormonnivåerna i kroppen kan man även få problem med potens, förändrade kroppsliga egenskaper och utseendeförändringar.

Läs om biverkningar på Dopingjourens hemsida

Mitt barn är jätterädd för tandläkaren? Vad ska jag göra?2021-04-22T17:00:57+02:00

Tandvårdsrädsla kan bero på många saker. Ofta har barnet sedan tidigare dåliga erfarenheter av tandbehandling, till exempel att det har gjort ont. Barnet kan också ha påverkats av någon i sin närhet som gett en negativ bild av tandvård.

Ring och prata med barnets tandläkare så du och ditt barn får hjälp att hantera detta. Du kan läsa mer om tandvårdsrädsla på 1177.se

Måste barnet gå till tandläkaren?2021-04-22T19:16:56+02:00

Nej, det är frivilligt men tandläkarvård är gratis upp till 23 år. Så varför inte gå dit?!
När man fyllt 23 år finns det olika typer av tandvårdsbidrag. Det finns även möjlighet att dela upp kostnaden. Läs mer om kostnad för tandvård på 1177.se

Tips på nyttiga snacks till fredagsmyset?2021-04-27T13:20:05+02:00

Det är lätt att man häller upp en påse chips eller ostbågar av gammal vana till fredagsmyset. Men har man ett barn hemma som är överviktigt kan det vara läge att hitta nyttigare alternativ (eller åtminstone begränsa mängden snacks och sötad dryck) till fredagsmyset eller lördagsgodiset. Här har vi samlat några sidor med smaskiga och nyttigare alternativ till chipspåsen:

Obs! Nyttiga snacks behöver inte innebära nyttigt för tänderna. 

 

Är energidrycker farligt?2021-04-27T13:20:40+02:00

Det går inte att säga rakt av att alla energidrycker är farliga. Det beror på vad dom innehåller. Men de flesta energidrycker innehåller relativt mycket koffein vilket kan ge hjärtklappning eller huvudvärk på barn. Barn är känsligare för koffein än vuxna. Mycket koffein kan även leda till dålig sömn, ångest och oro.

En annan negativ sak med energi- och sportdrycker är att de fräter på tänderna. Det beror på att de har ett lågt pH-värde. Man kan förklara det som att de innehåller sura ämnen. Det sura i energidrycker kan göra att tändernas emalj löses upp om du dricker det ofta. Då kan tänderna bli gula och sköra.

Läs mer om energidrycker:

Tips på vardagsmotion?2021-04-22T16:55:58+02:00

Om ens barn är helt ointresserad av att träna eller utöva någon sport får man vara lite påhittig och ”smyga” in aktiviteter i barnens vardagen. Ett första steg är att begränsa skärmtiden! Annars kan man uppmuntra till att gå/cykla till skolan, gå och handla tillsammans, spela TV-spel med dansövningar, träna med instruktör på Youtube, ta en skogspromenad (då får man sig en värdefull pratstund också!). Kanske en stegräknartävling inom familjen?

Webbsidor för mer tips på att få in rörelse i barnens liv:

Fysisk aktivitet för barn utan sport?2021-04-22T16:57:15+02:00

Alla barn vill inte spela fotboll, gå på gymnastik eller delta i någon annan sport. Då får man vara lite påhittig och ”smyga” in aktiviteter i vardagen. Tex genom att gå/cykla till skola, gå och handla tillsammans, begränsa skärmetiden eller spela TV-spel med dansövningar, träna med instruktör på Youtube, ta en skogspromenad (de flesta barnen älskar att gå i skogen!).

Webbsidor för mer tips:

Vad finns det för fritidsaktiviteter för barn i Valdemarsviks kommun?2022-07-01T14:13:11+02:00

Under fliken Fritid på Föräldrawebben finns mer information om barn och ungas fritid. Det finns även information om aktiviteter och föreningsliv på Visit Valdemarsvik.

 

 

Vad kan man hitta på med barnen om det är dåligt väder?2021-04-22T16:58:35+02:00

Det finns inga dåligt väder, bara dåliga kläder brukar man säga:)  Men ibland vill man inte gå ut i alla fall. Kanske inte ens hemifrån. Spela spel, baka, läsa, rita och pyssla är några förslag på vad man kan göra hemma tillsammans med sina barn. På Digifritids.se finns det massor med andra roliga och lite annorlunda tips vad ni kan göra hemma. Tex lära sig dansa, spela gitarr eller trummor, experimentera, göra en egen dockteater mycket mer.

 

 

Vad finns det för föreningar som riktar sig till barn och unga?2022-07-01T14:14:38+02:00

kommunens webbsida har vi samlar alla föreningar som finns inom Valdemarsviks kommun.

 

Hur vet jag om mitt barn har en ätstörning?2021-04-27T13:21:34+02:00

Det är inte alltid lätt att veta om en närstående har en ätstörning. Det kan finnas många tecken som gör att man börjar misstänka. Tex

 • Plötslig eller dramatisk viktnedgång
 • Radikalt förändrade matvanor
 • Överdrivna motionsvanor
 • Mat som verkar försvinna spårlöst från skafferiet eller kylskåpet
 • Markant känslighet att prata om mat och ätande
 • Upptagenhet med mat
 • Hemlighållande av vad man gör efter måltider

Källa: www.ätstörning.se (Karolinska institutet)

Kontakta skolsköterska, vårdcentralen eller ungdomshälsan om du misstänker att ditt barn har ätstörningar. Lyft eventuellt frågan med en personal på skolan eller idrottsledaren.

 

Vad är bulimi?2021-04-27T13:24:24+02:00

Bulimi är en ätstörning som innebär att man hetsäter och sedan försöker göra dig av med maten, till exempel genom att kräkas eller använda laxermedel.

Hetsätningen leder ofta till kraftig ångest. Ångesten kan också leda till att man tränar och motionerar onormalt mycket. Gemensamt för personer med bulimi är att tankar på vikt, mat och ätande tar upp en väldigt stor del av deras liv.

Kontakta skolsköterska, vårdcentralen eller ungdomshälsan om du misstänker att ditt barn har ätstörningar. Lyft eventuellt frågan med en personal på skolan eller idrottsledaren.

Läs mer om bulimi på Bup.se

Vad är anorexi?2021-04-22T17:03:30+02:00

En ätstörning börjar ofta med en önskan om att gå ner i vikt. Sedan kan flera olika saker bidra till att barnet utvecklar en ätstörning. Det kan till exempel bero på:

 • ärftlighet
 • att barnet mår psykiskt dåligt
 • skönhetsideal i media eller olika idrottssammanhang
 • dålig självkänsla
 • traumatisk händelse
 • oroligt hemma (familjeproblematik)
 • mobbning, kränkningar och utfrysning av ”kompisar”

Kontakta skolsköterska, vårdcentralen eller ungdomshälsan om du misstänker att ditt barn har ätstörningar. Lyft eventuellt frågan med en personal på skolan eller idrottsledaren.

Läs mer om anorexi på Bup.se

Hur kan jag begränsa skärmtiden på ett bra sätt?2022-11-08T13:47:44+01:00

Sätt upp reglerna tillsammans med ditt barn. Skriv gärna ner reglerna och gå igenom dom då och då om så behövs. Handfasta tips för skärmtid:

 • Sätt en klocka för att hålla reda på tiden
 • Säg till en stund innan det är dags att stänga av för att förbereda barnet
 • Varför inte införa en skärmtid dag för hela familjen?
 • Prata gärna med kompisarnas föräldrar, och enas eventuellt om regler som gäller för hela kompisgänget

Läs mer om skärmtid på Statens medieråd och Surfa lugnt

Mitt barn vill gå på gym. Vad kostar det? Kan man få rabatt?2022-07-01T15:23:56+02:00

I Valdemarsvik finns det två gym: Hälsobruket och Hälsobolaget. Båda erbjuder träning för alla åldrar. Det är billigare att träna om man är seniorer eller studerande. För att träna på gym är det ofta en åldersgräns. Kontakta gymmen för mer information. Hälsobrukets hemsida  eller Hälsobolagets Facebooksida

Du vet väl att vi har fem utegym som är öppna och gratis året om? Läs mer om våra utegym på kommunens hemsida.

Läs mer

Pepp-tips!

Generation Pep arbetar utifrån visionen om att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. På deras hemsida finns mycket material att inspireras av.

Kontakt

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.

Visste du att...

14%

14% av flickor på gymnasiet rör på sig aktivt i 60 min per dag

50%

50% av pojkar i årkurs 5 rör på sig aktivt i 60 min per dag

20%

20% av barn i åldern 4-17 år rör på sig aktivt i 60 min per dag

Den fysiska aktiviteten avtar snabbt i tonåren och flickor är mindre aktiva än pojkar. Endast 14% av flickor på gymnasiet når den rekommenderade nivån av 60 min fysisk aktivitet per dag, jämfört med 50% av pojkar i årskurs 5. Svenska fyraåringar sitter stilla nästan hälften av sin vakna tid, och bara 2 av 10 unga når upp till den rekommenderade mängden fysisk aktivitet 60 minuter per dag….

Källa: Pep-rapporten 2020, Generation pep

I samarbete med
Go to Top