Övervikt

Övervikt2023-05-04T11:15:17+02:00

Vart femte barn (21 procent) i åldern 6-9 år i Sverige har övervikt eller fetma idag. Många barn äter för mycket mat, äter och dricker onyttigt och rör på sig alldeles för lite.

Barn som har för hög vikt behöver ändra sina mat- och rörelsevanor för att gå ner i vikt. Du som förälder har en mycket viktig roll för att barnet ska klara detta. Kontakta gärna elevhälsan om ni vill ha professionell hjälp i detta. Men börja med att prata om detta hemma. I högstadieåldern är barnet så pass stort att en dialog om problemet kan hållas med barnet. Barnet är troligtvis mycket medveten själv om hens övervikt.

Prata med skolsköterskan eller vårdcentralen för att få stöd och hjälp.

Mitt barn är överviktigt – vad kan jag göra?2021-04-26T10:16:45+02:00

Försök att ta upp frågan hemma med barnet. I högstadieåldern är barnet så pass stort att en dialog om problemet kan hållas med barnet. Barnet är troligtvis mycket medveten själv om hens övervikt. Prata med skolsköterskan eller vårdcentralen för att få stöd och hjälp. Kontaktuppgifter till elevhälsan finns på Valdemarsviks kommuns hemsida.

Tips på nyttiga snacks till fredagsmyset?2021-04-27T13:20:05+02:00

Det är lätt att man häller upp en påse chips eller ostbågar av gammal vana till fredagsmyset. Men har man ett barn hemma som är överviktigt kan det vara läge att hitta nyttigare alternativ (eller åtminstone begränsa mängden snacks och sötad dryck) till fredagsmyset eller lördagsgodiset. Här har vi samlat några sidor med smaskiga och nyttigare alternativ till chipspåsen:

Obs! Nyttiga snacks behöver inte innebära nyttigt för tänderna. 

 

Tips på vardagsmotion?2021-04-22T16:55:58+02:00

Om ens barn är helt ointresserad av att träna eller utöva någon sport får man vara lite påhittig och ”smyga” in aktiviteter i barnens vardagen. Ett första steg är att begränsa skärmtiden! Annars kan man uppmuntra till att gå/cykla till skolan, gå och handla tillsammans, spela TV-spel med dansövningar, träna med instruktör på Youtube, ta en skogspromenad (då får man sig en värdefull pratstund också!). Kanske en stegräknartävling inom familjen?

Webbsidor för mer tips på att få in rörelse i barnens liv:

Fysisk aktivitet för barn utan sport?2021-04-22T16:57:15+02:00

Alla barn vill inte spela fotboll, gå på gymnastik eller delta i någon annan sport. Då får man vara lite påhittig och ”smyga” in aktiviteter i vardagen. Tex genom att gå/cykla till skola, gå och handla tillsammans, begränsa skärmetiden eller spela TV-spel med dansövningar, träna med instruktör på Youtube, ta en skogspromenad (de flesta barnen älskar att gå i skogen!).

Webbsidor för mer tips:

Vad finns det för fritidsaktiviteter för barn i Valdemarsviks kommun?2022-07-01T14:13:11+02:00

Under fliken Fritid på Föräldrawebben finns mer information om barn och ungas fritid. Det finns även information om aktiviteter och föreningsliv på Visit Valdemarsvik.

 

 

Vad finns det för föreningar som riktar sig till barn och unga?2022-07-01T14:14:38+02:00

kommunens webbsida har vi samlar alla föreningar som finns inom Valdemarsviks kommun.

 

Hur kan jag begränsa skärmtiden på ett bra sätt?2022-11-08T13:47:44+01:00

Sätt upp reglerna tillsammans med ditt barn. Skriv gärna ner reglerna och gå igenom dom då och då om så behövs. Handfasta tips för skärmtid:

  • Sätt en klocka för att hålla reda på tiden
  • Säg till en stund innan det är dags att stänga av för att förbereda barnet
  • Varför inte införa en skärmtid dag för hela familjen?
  • Prata gärna med kompisarnas föräldrar, och enas eventuellt om regler som gäller för hela kompisgänget

Läs mer om skärmtid på Statens medieråd och Surfa lugnt

Mitt barn vill gå på gym. Vad kostar det? Kan man få rabatt?2022-07-01T15:23:56+02:00

I Valdemarsvik finns det två gym: Hälsobruket och Hälsobolaget. Båda erbjuder träning för alla åldrar. Det är billigare att träna om man är seniorer eller studerande. För att träna på gym är det ofta en åldersgräns. Kontakta gymmen för mer information. Hälsobrukets hemsida  eller Hälsobolagets Facebooksida

Du vet väl att vi har fem utegym som är öppna och gratis året om? Läs mer om våra utegym på kommunens hemsida.

Läs mer

Kontakt

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.

Visste du att...

21%

av alla barn i åldrarna 6-9 år har övervikt eller fetma.

29%

av alla vuxna i åldrarna 30-44 år har övervikt eller fetma.

62%

av alla vuxna i åldrarna 45-64 år har övervikt eller fetma.

För barn och unga med övervikt och fetma är risken stor att övervikt och fetma kvarstår i vuxen ålder, men också att det påverkar den fysiska och psykiska hälsan.

I samarbete med
Go to Top