Ångest och rädsla kan alla känna och det är en naturlig reaktion då vi hamnar i situationer som upplevs hotande. Det har i likhet med smärta en viktig funktion för vår överlevnad. Det är många barn och unga som lider av ångest och antalet har ökat under de senaste åren.

Vid ångest aktiveras försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs. Man kan känna sig ängslig och orolig, få hjärtklappning, svettas, må illa och få svårt att andas. Det är ofarligt, men kan kännas skrämmande.

Symtomen beror på att hjärnan skickar signaler till kroppen. Kroppen gör sig redo att hantera situationen genom att öka mängden stresshormoner i blodet. Musklerna blir spända och puls och andning blir snabbare.

Alla upplever ångest någon gång

Oftast går ångesten över av sig själv på några minuter. De flesta människor upplever ångest då och då. En del har stark ångest som kommer tillbaka ofta, eller håller i sig länge. Men ångest kan ibland växa sig så stort att den istället för att skydda oss, begränsar oss och till och med förlamar oss i våra dagliga liv.

Det finns flera diagnoser inom ångestfamiljen, som paniksyndrom, social ångest, specifika fobier, separationsångest och generaliserat ångestsyndrom. Svåra stressituationer i vardagslivet kan leda till ångest, till exempel en skilsmässa eller en livshotande sjukdom.

Symtom på ångest

  • hjärtat slår hårt eller fortare än vanligt
  • svårt att andas
  • yrsel
  • klump i magen eller en tyngd över bröstet
  • svettningar
  • torr i munnen, kissnödig eller dålig i magen
  • stickningar eller domningar i händer eller fötter
  • darrig, skakig eller svag i musklerna

Ibland börjar ångesten svagt och blir sedan starkare och starkare. Ibland kommer den snabbt. Ångest kan ibland kännas så starkt att du tror att du ska svimma, tappa kontrollen eller till och med dö. Men du dör inte av ångest. Reaktionen är inte farlig, och ångesten går över av sig själv.

Källa: Hjärnfonden.se

Vad kan jag göra som förälder om mitt barn har ångest?

Lyssna till ditt barn och försök förstå hur barnet upplever sin situation. Finns det en tydlig orsak, eller är det mer komplext?

Det finns hjälp att få. Kontakta Enheten för Råd och stöd så kan vi hjälpa er vidare.

Läs mer

Ladda ner

Kontakt

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.

I samarbete med