Att skada sig själv brukar vara ett sätt att försöka hantera/undvika svåra och obehagliga känslor, som tex ångest, stress, oro, tomhet, förtvivlan, skam, ilska, hat eller sorg. Kanske har man varit med om något svårt eller upplevt något mycket obehagligt.

Att skada sig leder ofta till att man mår ännu sämre. Man får ett annat sätta att se på sig själv och självkänslan blir sämre. På webbsidorna längre ner kan du läsa mer om självskadebeteende samt hitta stöd för ditt barn och för dig som anhörig.

Vill du som förälder/anhörig prata med någon i Valdemarsvik föreslår vi att du pratar med skolans kurator, kommunens familjebehandlare på enheten för Råd och stöd, Valdemarsviks vårdcentral, ungdomshälsan eller Barnhälsan (barn i åldern 6-14 år). Vid akuta situationer ring 112.

Erfarenheter av självskadebeteende

På Bris.se kan du läsa om Lisa och Cassandra som berättar om sitt självskadebeteende och hur de gjorde för att sluta skada sig.

– Jag berättade till slut för min lärare och hon hjälpte mig att sluta, säger Lisa. Jag fick lära mig att göra andra saker när de jobbiga känslorna kom, till exempel att måla eller skriva vad jag kände.
– Jag ville först inte berätta eftersom jag inte visste varför jag skadade mig, säger Cassandra. Men när jag började prata med en kurator fick jag hjälp att förstå varför. Att börja rida igen hjälpte mig också mycket.

Varken Cassandra eller Lisa trodde  att de skulle kunna sluta skada sig, men idag mår de bra. Hör deras samtal i podden nedan.

Läs mer

Ladda ner

Kontakt

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.

I samarbete med