Hur jobbar vi förebyggande?
Exempel på förebyggande insatser:
- Regelbundna samverkansmöten med ungdomsgruppen (skola, socialtjänst, fritidssamordnare och Polisen). Läs mer om ungdomsgruppen längre ner på sidan.
- På helger så som Valborg, skolavslutning och sommar-evenemang finns bla Polisen, socialtjänst (Råd och stöd) och fritidsgården ute bland ungdomarna.
- Information och dialog på Vammarskolans ordinarie föräldramöten (åk 7-9) kring bla alkohol, droger, tobak, fritidsaktiviteter och föräldrarollen. Detta genomförs via en modell som heter ”Effekt”. Läs mer om metoden på Effekts webbsida
- Temakvällar på fritidsgården Fabriken om tex narkotika.
- Drogfria aktiviteter för ungdomar vid exempelvis skolavslutningen (aktiviteter och gemensam måltid på Gryts varv)
- Diskussioner kring resultatet från ungdomsenkäten ”Om mig” som genomförs på alla elever i åk 8. Läs mer på Region Östergötlands webbsida om enkäten Om mig
Vad gör kommunens ungdomsgrupp?
Ungdomsgruppen träffas kontinuerligt och i gruppen ingår socialtjänst, skola, polis och fritid. Ungdomsgruppen uppdrag är att kartlägga vad som händer i vår kommun och om det behövs sätta in aktiviteter som stoppar exempelvis skadegörelse, bus. Ungdomsgruppen jobbar även på individnivå efter en metod som heter SSPF. Där diskuterar vi, efter att inhämtat medgivande från föräldrar, hur vi kan hjälpa unga att i tidigt skede motverka en ogynnsam utveckling. Ungdomsgruppen är den grupp i kommunen som bestämmer vilka riskkvällar vi har i kommunen. Under dessa riskkvällar samverkar sedan socialtjänst, polis och fritid för att trygga samhället. Ibland jobbar även vårdcentralen och kustbevakningen tillsammans med oss.
Åtta myter om cannabis
Riksförbundet för ett Narkotikafritt Samhälle (RNS) har sammanställt de vanligaste myterna kring cannabis. I deras blad kan du läsa mer och få kunskap för att tala med ditt barn om cannabis.
Upptäck missbruk
Hur ser narkotika ut? Hur doftar det? Hur ser en påverkad person ut? Vad ska man tänka på som förälder?
Riksförbundet för ett Narkotikafritt Samhälle har i denna skrift sammanställt information om att upptäcka missbruk.
Visste du att...
av landets niondeklassare uppgav att de använt cannabis (2015).
av landets gymnasieelever (åk2) uppgav att de använt cannabis (2015).
av de som någon gång använt cannabis uppger att de använt cannabis mer än 20 gånger.
Cannabis är den vanligaste narkotikasorten i Sverige och all hantering av cannabis är kriminaliserad. Till de fysiska tecknen på cannabisrus hör höjd puls, muntorrhet, röda ögon, förstorade pupiller, hunger och sötsug.