Alkohol

Alkohol2023-04-20T14:09:43+02:00

Många tonåringar provar alkohol innan de fyllt 18 år. Men detta innebär inte att du som förälder ska tycka att det är okej. Här kan du verkligen göra skillnad. Föräldrars attityder och förhållningssätt har stor påverkan på ungas alkoholvanor. Allra viktigast är att visa att du bryr dig, lyssna och var tydlig med vad du tycker och vad som gäller.

Källa: IQ-initiativet (www.iq.se)

Köpa ut eller inte?

Att köpa ut alkohol till en minderårig är inte att göra en god gärning. Ungdomar som får alkohol av sina föräldrar dricker sig inte mindre berusade. Ungdomar som dricker alkohol är inte ute efter att ”findricka” eller ”sällskapsdricka”. De vill bli fulla. Och är det inte tillräckliga mängder….. Dessutom är det ett brott att langa alkohol till minderåriga. I TONÅRSPARLÖREN får du massor med bra tips på hur du kan säga nej när ditt barn vill att du ska köpa ut alkohol.

Läs även Frågor & svar längre ner på sidan.

I Tonårsparlören på IQ:s hemsida finns det många fler tips om hur du kan prata alkohol med din tonåring. Du kan också ladda ner Tonårsparlören som pdf här.

Alkohol och graviditet

Drick inte alkohol om du vill bli gravid eller när du upptäckt att du är gravid. Låt sedan bli att dricka alkohol under resten av graviditeten. Ju mindre alkohol som fostret i magen utsätts för, desto bättre. Läs mer om alkohol och graviditet på 1177.se.

Kan föräldrar dricka när barn är med?

Kan föräldrar festa till det även om barnen är med eller ska de vuxna hålla sig till något enstaka glas? Barnpsykologen Jenny Klefbom ger tips på Systembolagets hemsida.

Vad gör jag om mitt barn kommer hem full?2022-04-19T11:09:00+02:00

Hur mycket man än pratat om alkohol med sitt barn kan det hända att ens barn kommer hem full. Visst, det känns ganska skönt att barnet kom hem men hur ska man hantera detta?

  • LÅT DISKUSSIONEN VÄNTA
    Det är inte läge att diskutera i detta tillstånd. Det blir inget bra eller givande samtal. Se till att din tonåring får i sig lite vätska och ställ en hink bredvid sängen. Låt hen sova och nyktra till innan ni pratar om det.
  • BERÄTTA HUR DU KÄNNER – MEN GÅ VARSAMT FRAM
    Beskriv dina känslor men gå inte på för hårt. Förmodligen känner din tonåring redan skam och skuld. Säg hellre ”jag accepterar inte att du dricker” än att barnet var dum.

Mer tips på IQ:s hemsida

Är energidrycker farligt?2021-04-27T13:20:40+02:00

Det går inte att säga rakt av att alla energidrycker är farliga. Det beror på vad dom innehåller. Men de flesta energidrycker innehåller relativt mycket koffein vilket kan ge hjärtklappning eller huvudvärk på barn. Barn är känsligare för koffein än vuxna. Mycket koffein kan även leda till dålig sömn, ångest och oro.

En annan negativ sak med energi- och sportdrycker är att de fräter på tänderna. Det beror på att de har ett lågt pH-värde. Man kan förklara det som att de innehåller sura ämnen. Det sura i energidrycker kan göra att tändernas emalj löses upp om du dricker det ofta. Då kan tänderna bli gula och sköra.

Läs mer om energidrycker:

Hur vet jag om jag dricker för mycket?2021-02-09T12:34:59+01:00

För en del personer går det bra dricka då och då. Andra kan få problem ganska snabbt. Det går inte att säga exakt vad som är för mycket. Därför kan du inte jämföra dig med andra. Men du dricker för mycket eller för ofta om ditt liv påverkas mycket av alkoholen.

Här är några tecken på att du bör prata med någon om hur du dricker:

  • Du tål mer alkohol än tidigare.
  • Du dricker ofta mer än du hade tänkt.
  • Du gör saker när du är full som du ångrar efteråt.
  • Du glömmer vad du har gjort eller sagt när du har druckit.
  • Du vill dricka igen dagen efter att du har varit full.
  • Du kan inte sluta dricka, fast du försöker.
  • Du tänker mycket på alkohol, och hittar ofta anledningar att dricka.
  • Det går sämre i skolan eller på jobbet.
  • Andra personer säger att du dricker mycket, eller är oroliga för dig.
  • Du blir nedstämd, irriterad, får ångest eller sömnproblem.
  • Du hamnar i dåliga situationer på grund av alkohol. Till exempel att du gör något brottsligt, skadar dig själv eller andra personer, eller har sex fast du egentligen inte vill.

Du kan läsa mer om alkoholvanor på ungdomsmottagningens webbplats umo.se. Vill du testa dina alkoholvanor? Prova e-screens sajt.

Vilka komplikationer kan alkoholberoende ge?2021-04-19T13:50:30+02:00

Alkoholberoende kan orsaka eller förvärra skador och sjukdomar i hela kroppen. Kraftigt drickande under lång tid kan leda till allvarliga förändringar i hjärnan. Det kan påverka ditt nervsystem och hur du mår psykiskt. Dessutom kan berusning leda till att du råkar ut för olyckor eller hamnar i besvärliga, farliga eller våldsamma situationer.

Det här är några av de sjukdomar som kan orsakas eller förvärras av alkohol. Du kan läsa mer om vissa tillstånd genom att klicka dig vidare till 1177.

Vad är delirium tremens?2021-02-09T12:29:36+01:00

Delirium tremens är en allvarlig komplikation som kan uppstå vid långvarigt alkoholmissbruk. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har symtom på delirium tremens.

Detta är symptom på delirium tremens:

  • Du får feber.
  • Pulsen blir snabb.
  • Det känns ostadigt när du går.
  • Du får skakningar och svettningar.
  • Du upplever förvirring och hallucinationer.
  • Du får minnesförlust.
  • Du upplever problem med synen.
Vad är alkoholabstinens?2021-02-09T12:28:54+01:00

Om du är beroende av alkohol och inte dricker kan du få symtom på abstinens. Abstinens är när kroppen är så van vid alkohol att du mår dåligt när du inte dricker. Du kan bli orolig, skakig, illamående, svettig och få svårt att sova. När du minskar ner på ditt drickande eller slutar att dricka kan abstinensen bli besvärlig. Då kan du få hjälp av vården. Det finns läkemedel som kan mildra besvären och förebygga allvarlig abstinens. Abstinensen brukar gå över på någon vecka. Även om abstinensen kan vara besvärlig är det alltid bättre att sluta dricka än att fortsätta. Kontakta en vårdcentral om abstinensen är besvärlig. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in på 1177.

  • När du har druckit stora mängder under lång tid kan abstinensen bli allvarlig. Då kan du få krampanfall. Det kallas abstinensepilepsi. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har symtom på abstinensepilepsi. 
  • Du kan också få delirium tremens. Det är en mycket allvarlig komplikation vid långvarigt alkoholberoende. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har symtom på delirium tremens.

 

Hur kan man behandla ett alkoholberoende?2021-02-09T12:21:20+01:00

Det finns många alternativ om du vill ha professionell hjälp att ändra dina alkoholvanor. Du kan välja läkemedel eller psykologisk behandling, båda anses lika effektiva. Du kan också kombinera olika behandlingar. Om du inte lyckas med en behandling kan du prova en annan.

Här är exempel på behandlingar som kan hjälpa:

  • motivationshöjande samtal
  • kognitiv beteendeterapi, KBT
  • tolvstegsprogrammet
  • läkemedelsbehandling
  • självhjälpsgrupper.

Läs mer på 1177 om behandling och stöd vid alkoholproblem.

Vad finns det för hjälp att få om jag har ett alkoholberoende?2021-02-09T12:20:32+01:00

Vad kan jag göra själv?

Det går att ta sig ur ett beroende utan någon speciell behandling. Många ändrar själva sina vanor, ofta med stöd av närstående. På 1177 kan du läsa mer om hur du själv kan ändra dina alkoholvanor.

Söka behandling

Det finns behandling för alkoholberoende. Här kan du få hjälp:

På 1177 kan du läsa mer om var du kan få hjälp mot alkoholproblem.

Alla vårdmottagningar har sekretess. Om du vill vara helt anonym kan du kontakta Alkoholhjalpen eller Alkohollinjen.

Hur vet jag att jag är beroende av alkohol?2021-02-09T12:17:55+01:00

Du som är beroende av alkohol kan känna igen dig i följande påståenden:

  • Du känner ett starkt begär efter alkohol.
  • Du har svårt att sluta dricka när du har börjat.
  • Du har misslyckats med att minska drickandet.
  • Du ger drickandet en central roll, ofta på bekostnad av annat som du tycker är viktigt.
  • Du tål större mängder alkohol och måste dricka mer alkohol än tidigare för att få samma effekt.
  • Du mår dåligt när du inte dricker alkohol och får så kallade abstinensbesvär. Abstinensbesvär kan vara att du skakar, mår illa eller har problem med sömnen.

Om tre eller fler av påståendena stämmer in på dig har du sannolikt ett alkoholberoende.

Vad är alkoholberoende?2021-02-09T12:17:00+01:00

En del som dricker alkohol utvecklar så småningom ett beroende. Det betyder att du då har du vant dig vid alkohol och det kan vara svårt att sluta dricka. Ett beroende leder till komplikationer och besvär av olika slag. Alkoholvanor och risken att utveckla ett beroende kan påverkas av olika saker. Till exempel hur du har det omkring dig, hur du mår och av ärftlighet. Det går inte att säga hur lång tid och hur mycket du måste ha druckit för att utveckla ett beroende.

Hur mycket kan man dricka när man ska köra bil?2021-02-09T12:15:02+01:00

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille alkohol i blodet och för grovt rattfylleri vid 1,0 promille. Undvik alltid att dricka alkohol innan du kör bil. Har du druckit dagen innan – undvik att köra dagen efter.

Hur gammal måste man vara för att få dricka alkohol?2021-02-09T12:10:57+01:00

Sverige har 18 års åldersgräns för att köpa folköl i butiker och för servering av alkohol på restaurang. För köp hos Systembolaget är åldersgränsen 20 år. Det är förbjudet att sälja eller servera alkohol till den som är märkbart berusad.

Varför kan man bara köpa alkohol på Systembolaget?2022-07-01T14:33:44+02:00

En grundtanke med svensk alkoholpolitik är att den ska minska omfattningen av alkoholskador i befolkningen, genom att bland annat antal försäljningsställen är begränsade. I Sverige har vi ett detaljhandelsmonopol för alkohol, vilket innebär att vi bara kan köpa alkohol på Systembolaget och inte i vanliga mataffärer. Ytterligare ett sätt att få färre att skadas av alkohol är att alkohol beskattas extra, och att det finns åldersgränser för hur gammal man måste vara för att få köpa alkohol.

Läs med på systembolagets hemsida.

Vad händer i kroppen när man dricker alkohol?2022-07-01T14:36:34+02:00

Alkohol tas upp av mage och tarmar och transporteras via blodet till bland annat hjärnan. Det kan leda till känslor av välbehag, avslappning och ångestlindring, men också till exempelvis ökad irritabilitet, nedstämdhet och trötthet. Effekterna av alkoholpåverkan varierar dock, beroende på konsumerad mängd, samt mellan personer och situationer. Att dricka på fastande mage eller att snabbt dricka större mängder leder till kraftigare berusning och vid konsumtion av stora mängder kan dödsfall inträffa till följd av alkoholförgiftning.

Läs mer:

systembolagets hemsida

1177.se

Ladda ner

Prata om alkohol

På sidan Tonårsparlören hittar du fakta och tips som gör det lite lättare att prata om alkohol med din tonåring.

Kontakt

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.

Visste du att...

40%

av niondeklassare dricker alkohol.

75%

av unga vuxna ångrar eller skäms över saker som hänt på fyllan.

40%

av tonåringarna har bett storasyskon att köpa ut alkohol från Systembolaget.

Alkoholdebuten sker senare idag än för tidigare generationer. Färre debuterar riktigt tidigt. Det är rekordlåga nivåer på tonåringars alkoholkonsumtion, men fyra av tio niondeklassare dricker.

Go to Top