Användningen av vitt snus bland ungdomar ökar. I en nationell drogvaneundersökning 2022 hade 22 procent av elever i åk 9 provat vitt snus, och 40 procent av eleverna i åk 2 på gymnasiet (läs mer på CAN:s hemsida). Vitt snus och e-cigaretter (vape) innehåller enbart nikotin, och genom att kalla vitt snus för ”tobaksfritt” framstår det ofta som mindre skadliga (gäller även e-cigaretter). Men nikotinets toxiska och beroendeframkallande egenskaper påverkar både kropp och hälsa negativt. Eftersom produkterna är relativt nya på marknaden behövs mer kunskap om hälsorisker och skador på lång sikt. Barn och unga har lättare för att fastna i ett beroende.
Ny lag om vitt snus 1 januari 2023
Från och med 1 januari 2023 blir det skärpta lagkrav kring vitt snus (tobaksfria nikotinprodukter). Lagen innebär bla att förpackningarna ska märkas med hälsovarningar och innehållsförteckning. 18-årsgräns för att köpa nikotin produkter gäller utifrån tobakslagen.
Syftet med skärpningen av tobakslagen är att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förenade med bruk av tobaksfria nikotinprodukter, och stärka skyddet för barn och unga.
Läs mer om den nya lagen på Folkhälsomyndighetens hemsida
Vitt snus är inte ofarligt
Det vita snuset innehåller nikotin som är ett akuttoxiskt ämne och starkt beroendeframkallande. Nikotin kan ge negativa effekter på bland annat hjärta och kärl. Nikotinanvändning kan under graviditeten orsaka komplikationer för både kvinnan, fostret och även för det nyfödda barnet. Om vätskor med nikotin sväljs kan de orsaka förgiftning och barn är särskilt känsliga. Källa: Folkhälsomyndigheten.
Lockar unga tjejer
Det vita snuset lockar framför allt unga tjejer. Förpackningarna är ”snyggt” designade och de benämns ”tobaksfria” vilket kan uppfattas som ofarligt.
18-årsgräns
Vitt snus lyder under ”övriga nikotinprodukter” och omfattas därför av tobakslagen som säger att det är 18-årsgräns på att köpa vitt snus (gäller även e-cigaretter).
Visste du att...
av Sveriges befolkning (17-84 år) röker regelbundet.
av Sveriges befolkning (17-84 år) snusar regelbundet.
av Sveriges befolkning (17-84 år) använder tobak minst en gång i månaden.
I Sverige består tobaksanvändningen främst av cigaretter och snus. Tobakskonsumtionen orsakar stora hälsoproblem hos befolkningen och är en av de främsta påverkansbara hälsoriskerna i Europa.