Idag är ohälsosamma matvanor bland de absolut största riskfaktorerna för ohälsa i Sverige. Att ha ohälsosamma matvanor som barn ökar inte bara risken för övervikt och dess konsekvenser, utan medför även risken att fortsätta ha ohälsosamma vanor som vuxen. Vuxna med ohälsosamma matvanor löper i sin tur högre risk att drabbas av kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa former av cancer.
Tips för bra matvanor hos barn:
- Ät regelbundna måltider hemma, och gärna tillsammans hela familjen
- Försök få ditt barn att äta frukost varje dag. Det gör det även lättare att koncentrera sig i skolan
- Servera alltid grönsaker till maten. Gärna före måltiden. Morotsstavar gillar de flesta barn!
- Undvik smaksatt yoghurt som innehåller mycket socker. Naturell yoghurt med bär går oftast lika bra!
- Håller er till godis, snacks och läsk EN gång i veckan
- Köp inte hem läsk, kakor, godis, snacks så det alltid finns tillgängligt i skåpet
- Byt ut chips mm till popcorn (eller begränsa mängden chips)
- Belöna inte med onyttig mat eller godis/snacks. Hitta på någon rolig aktivitet istället!
Om ditt barn är överviktigt:
- Följ givetvis rekommendationerna ovan
- Ta gärna hjälp av någon professionell. Tex skolsköterska eller Vårdcentralen, som har god kunskap kring detta område.
- Sätt upp mål och enas om vilka förändringar ni ska göra hemma
- Servera endast en portion mat. Ha inte för vana att alltid ta om mat flera gånger.
- Lev som du lär. Läsk och sötsaker en gång i veckan bör hela familjen hålla sig till.
Läs mer om mat och dryck för barn på 1177.se
Du kan också läsa om övervikt bland barn på 1177.se
Visste du att...
17% av barn och ungas energiintag består av godis, kakor, snacks och läsk mm.
40% av tonåringar (13-17 år) äter grönsaker varje dag
50% av barn och unga (4-17 år) äter frukt och varje dag under en vecka
Vi äter allt mer frukt och grönt, men trots det äter barn och unga i genomsnitt endast 270 gram grönsaker, frukt och bär per dag. Det är hälften så mycket som barn och unga över 10 år bör äta varje dag. Färre än 1/10 når upp till den rekommenderade andelen, 500 gram.
Källa: Pep-rapporten 2020, Generation pep